torsdag 20 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

De vill köpa sex av 14-åring


Det vi tycker är bra är att man lägger ut annonser med “fake” namn för att se hur många män som egentligen fastnar för sådant och kan tänka sig ha sex med minderåriga tjejer. Männen är väl medvetna om flickans ålder men vill träffas ändå. Männen som fastnade för flickan “Emma” var mellan 18-64 år gamla. På så sätt kan man gripa fast alla sådana män. Vi tycker inte att sådana män ska få vara fria eller träffa minderåriga tjejer.
Vi är helt emot att riktiga 14- åringar skulle lägga ut liknade annonser. Om en riktig 14-åring lägger upp likadana annonser kan det bero på t.ex.
  • Att man behöver pengar.
  • Man kanske aldrig har haft det och känner att det är spännande eller upphetsande.
  • Man kanske vill att andra ska tycka om ens kropp eller att man är bra på något.
  • Man kanske mår dåligt psykiskt och själva har blivit utsatta för något sådant tidigare i sitt liv, t.ex. våldtagna av någon äldre manlig anhörig.
Allt fler idag förlorar oskulden i tidig ålder och vi tycker att det är för tidigt för man vet inte vad man gör då och man ångrar sig nästan alltid efter.


Sen är det självklart inte bara männens fel som går med på det här utan tyvärr är det också tjejens fel om hon lägger upp något sådant. Det skulle varit skillnad om mannen lurat tjejen utan att hon lagt ut något. t.ex. att börja prata på Internet. Mannen kan t.ex. säga att han är fotograf eller något liknande och då träffa tjejer. Då är tjejerna ofta inte med på vad som kommer att hända. De är då inte heller med på att ha sex med en äldre man. Tjejer nu för tiden måste tänka sig för vad de gör på nätet. Det finns många sjuka män som är desperata och vill ha sex med minderåriga.


Vi tycker att det borde stå mer i medier om vad som händer med t.ex. våldtäkter. Många vet inte vad som händer och går lätt på saker. Att alla får en blick om hur världen egentligen ser ut. Dessutom att lägga ut massa saker på sociala medier som i annonsen vi läste. Det finns män som verkligen tänder på barn. Det finns som tur är filmer som visar liknande händelser vilket gör att vi får en annan syn på samhället och världen. Vi tar till oss det som visas och kan faktiskt bli rädda för att detta är sant, men ibland är det bättre att vara försiktig och rädd för saker än att inte bry sig. Det hänger mycket på att ens föräldrar vågar berätta hur samhället fungerar också, även i tidig ålder så både unga tjejer och killar lär sig att vara försiktiga.  


I dagens samhälle kommer många tjejer in i puberteten tidigt, i 12-13- års ålder. Dessa tjejer ser ut att vara omkring 16-17 år. Män/killar tror alltså att tjejerna är äldre än vad de är och blir attraherade av dem och deras bilder. Unga tjejer lägger ofta ut lättklädda bilder på t.ex. Instagram, det kan vara från bikini till underkläder, till att bara hålla över handen över sin bara överkropp. Tjejer vill ha bekräftelse på att de duger och är snygga/sexiga. Att de har attraherande kroppar. Om man som 13-åring har fått bröst så är det självklart att man ska använda bh. Man behöver inte göra det så stort som att köpa den största bh:n eller att köpa push up. Man ska ha det som man själv passar i, eller rättare sagt sin storlek. Många som inte har har fått bröst i den åldern köper ändå bh och en stor storlek så det ska se ut som att de har stora bröst så att killar ska bli attraherande av dem. Det som också bidrar är att tjejerna ser äldre ut när de börjar sminka sig i ung ålder. Smink gör mer än vad man tror. Smink kan nästan förändra ett utseende helt och hållet.

//elever ur SA13B

3 kommentarer:

  1. Vi tyckte att det kändes konstigt att en tonårig flicka som mår psykiskt dåligt efter att ha blivit utsatt för våldtäkt eller liknande skulle lägga ut en annons för att sälja sex. Har man varit med om en så pass svår och psykiskt påfrestande händelse i sitt liv är det inte rimligt att man skulle vara intresserad av att göra något sådant. Den utsatta personen är redan så pass psykiskt nedsatt och det är inte ens säkert, beroende på hur allvarligt övergrepp personen utsatts för, att hen överhuvudtaget klarar av att komma i sexuell kontakt med någon annan individ under resten av sitt liv.

    Att tjejer ofta lägger upp lättklädda bilder på nätet för att få uppmärksamhet håller vi med om.
    Men det gör killar med, de lägger ofta också upp bilder tex utan tröja för att få bekräftelse och visa upp sina muskler. Så vi tycker det är fel att bara säga att det är tjejer som lägger upp lättklädda bilder, för killar gör det lika mycket.

    Det är inte heller relevant att påpeka hur tjejer i 13-års åldern köper för stora bh-storlekar för att få uppmärksamhet av killar. I inlägget menar man att tjejer bör välja en bh som passar och som är i hennes storlek men vi tycker att det inte är något som någon annan än individen själv som ska lägga sig i det. Hon ska själv få bestämma vilken storlek hon känner att hon behöver och det får omgivningen acceptera. Men när det handlar om att unga flickor söker uppmärksamhet genom att lägga ut utmanande bilder kring detta kanske det inte är helt okej. Personen som lägger ut bilden ska också förstå vilka konsekvenser som kan uppstå och egentligen är det upp till henne att ta ansvar för sina handlingar.

    Texten i helhet var bra, vi fick en bild av situationen och informationen var bra!

    //elever ur SA13A

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Vi ser det som positivt att man gör annonser som är fake för att kunna lokalisera och gripa män som visar intresse för att köpa eller ha sexuella kontakter med mindreåriga. Det kan vara ett effektivt sätt för polisen att gripa och stoppa sexuella förbrytare, som pedofiler. Däremot är det problematiskt att det finns “riktiga” mindreåriga som på eget initiativ lägger ut annonser för att träffa äldre män. Om mindreåriga flickor har problem eller varit med om något som triggar dem till beteendet är en viktig aspekt att de får någon sorts hjälp för att få en bredare förståelse av potentiella konsekvenser. De borde även kunna erbjudas speciell hjälp för att kanske få en bättre självbild och komma ur beteendet. Vi tycker att det känns lite tveksamt att flickor som varit utsatta för dåliga erfarenheter tidigare skulle börja med det aktuella beteendet, vilket nämns i texten. Det viktigaste är väl att få alla flickor att bli medvetna om vad som kan hända och att de förhoppningsvis inser allvaret och riskerna i att lägga ut annonser och söka sexuella kontakter.

    //elever ur SA13A

    SvaraRadera