måndag 31 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg.

Preventivmedel

Vi upplever att det ofta blir tjejerna som får ta ansvaret över preventivmedel eftersom det finns mest till tjejer. Detta tycker vi är fel. Vi tycker att det borde finnas fler alternativ av preventinmedel till killar eftersom det är upp till både tjejen och killen att ta ansvar och skydda sig. Eftersom att man är två i att ha sex med varandra så borde det också vara lika stort ansvar för båda att fixa skydd. Självklart finns det kondom till killar men det är ofta ett alternativ som kan vara bökigt och lite pinsamt att fråga om ifall man inte känner varandra. Det är ofta ett moment som även stressar många innan de haft sex det första gången och kan göra så att man inte känner sig bekväm i situationen för att man inte riktigt vet hur man ska göra.

Det är även vanligt att när man ska ha sex med någon för första gången att killen inte vill använda kondom eller antar att tjejen går på p-piller och att hon då inte vågar säga till för att hon inte vill förstöra situationen eller helt enkelt är för blyg. Det kan leda till oönskade graviditeter eller att tjejen dagen efter måste gå till ungdomsmottagningen och ta ett akut p-piller vilket inte är särskilt nyttigt för kroppen eftersom att det innehåller såpass mycket hormoner.

Skulle man inte använda skydd så blir det tjejen som drabbas mest av konsekvenserna även fast det är bådas ansvar eftersom att det är tjejen som löper risk att bli ofrivilligt gravid. Många kvinnor får både ångest och minskad sexlust av sina preventinmedel. Eftersom männen i praktiken inte behöver ta något ansvar för en oönskad graviditet, är det mycket bekvämare för dem om det är kvinnorna som mixtrar med sina hormoner och på köpet ofta får minskad sexlust, blir nedstämda och i högre utsträckning deprimerade, än kvinnor som inte tar p-piller. Ett förslag är att det ska finnas någon typ av preventinmedel till killar också, inte så att killen inte kan få barn alls i framtiden, men att man tar något som gör att man blir steril för tillfället, som tjejer gör när de tar p-piller. Det finns läkemedelsföretag som kan tillverka ppiller för män men eftersom det inte finns någon marknad för det just nu så tillverkas inte pillret. Läkemedelsföretagen tror inte på att någon kommer att köpa dem, de menar att det inte finns någon marknad och därmed ingen mening med att producera och sälja läkemedlet.

Vi anser att detta är fel och att läkemedelsföretagen borde släppa dessa preventivmedel trots att de inte tror på marknaden, just för att möjligheten måste finnas. Vi tycker att detta är något som staten borde kunna finansiera med skattepengar eller liknande åtminstone tills det uppstår ett intresse. Just för att det skulle vara bra för många, speciellt ungdomars, hälsa.

/Tres chicas maravillosas de españa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar