torsdag 20 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

Varför lägger (vissa) tjejer upp avklädda bilder på Internet?


Man hör inte många som säger att de tycker det är okej att lägga ut avklädda bilder på sociala nätverk, men ändå så görs det dagligen.
Det är inte någon som ställer sig och poserar halvnaken i skolkorridoren, det anses inte OK men det verkar ju helt normalt att göra det på Internet. Tyvärr är det också så att en tjej som lägger ut en bild i underkläder får 1000 gånger mer skit än en kille som lägger ut en bild i underkläder. Detta är självklart ett problem och det är konstigt att vi fortfarande 2014 håller på med könsdiskriminering. I denna tidningsartikeln från Dagens Nyheter så intervjuar de två tjejer om nakenbilder på sociala bilder, Varför är inte en kille med i intervjun? http://www.dn.se/nyheter/sverige/vi-skulle-aldrig-lagga-ut-lattkladda-bilder/


Frågan jag ställer mig är: Vad försöker man uppnå med utmanande bilder på sociala medier?


Enligt mig vill man uppnå bekräftelse. Näst intill alla sociala medier har “like” -funktionen vilket gör det möjligt att inte bara genom kommentarer visa om man gillar det man ser eller inte. Det gör att många blir så kallade “likehunters” och jagar likes med exempelvis utmanande bilder. Många likes ger ju då en positiv självkänsla och jag vet själv att man blir glad utav att folk gillar ens foton. Detta tror jag har en liten koppling till det humanistiska perspektivet inom psykologin och Maslows behovstrappa:

Se bild här:


På det fjärde steget ser vi fraserna självförtroende, bedrift, respekt av andra m.m. Allt på den fjärde raden (nerifrån) har en koppling till varför man skulle vilja lägga ut sin kropp på Internet.



Internet är ju även en faktor, inte bara att man annars inte skulle kunna lägga ut bilderna men också för att den skyddar personen. Internet är ju en sköld, ett skydd mot verkligheten. Du kan skriva vad som helst på Internet men det är inte förrän man möter verkligheten som problem uppstår. Dessutom tror folk att det är bättre att skriva på nätet, men sanningen är ju att när man väl lägger upp en bild på Internet så försvinner den aldrig. Folk sparar bilden, skickar vidare den men även sidorna som man lägger upp bilden på sparar den i sina servrar Det är inte många som vet det men i avtalet man godkänner “terms of use” på Facebook så står det att Facebook har all rätt att göra vad de vill med det material som läggs upp på deras hemsida.


Det är det här “skyddet” som gör att folk lägger ut vad som helst på Internet där miljontals människor kan se det genom enkla knapptryck men inte hänger upp en bild på sig själv i underkläder utanför ICA eller i sin skola. Vid ICA i "byn" är det ju max 3000 personer som skulle kunna se bilden utan att behöva åka längre sträckor. Man är ju även vän på Facebook med majoriteten utav de elever som går på sin skola, vad skadar det att det hänger en bild stor som ett A4 på en plats i skolan när man lägger ut den Internet där alla kan se den och kopiera den enkelt. Detta är ju lite förbryllande.


/ Anonymt SA13B

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar