fredag 21 mars 2014

Sex och samlevnad, elevers debattinlägg

Varför blått på killar och rosa på tjejer?

Varför är två färger så starkt kodade? Varför ska det vara så fel för jämställdheten ifall en tjej har på sig en rosa klänning och pojkar en blå tröja? Det är lite tråkigt att man inte ska få bestämma själv att ens flicka ska få ha rosa kläder på sig förrän någon ger en spydig kommentar att man inte är jämställd. Vi håller ju med om att killar också ska få ha på sig rosa men går det inte lite överstyr när föräldrarna sätter på pojkarna klänningar för de tycker att det inte ska finnas någon rätt och fel i vad man ska ha på sig.

Allt började under mitten av 1800-talet då rosa och blått dök upp som färger på barnkläder, rosa blev då markör för kvinnligt och blått för manligt. Vissa tidningar, tillverkare och reklamare gjorde blå till killfärg eftersom det var en mer ”bestämd och stark” färg och rosa en klädsam tjejfärg eftersom den var mer ”skir och skör”. Och än idag kopplas blått med killar, och rosa med tjejer.

Att två färger kan skapa en sådan stor debatt som det har gjort är både intressant och ganska otroligt egentligen. Människor blir uppriktigt arga och går verkligen in för att göra sin röst hörd, när man egentligen bara kan sköta sitt eget. Att någon väljer att ha rosa på en flicka och blått på en pojke eller tvärt om, är helt enkelt upp till var och en. Med tiden så kommer barnen själva välja vad de vill ha på sig och vad de är bekväma i. Vi tycker att det är en ganska onödig debatt egentligen. Om man vill klä sitt barn i rosa eller blått, så är det ens ensak så man borde inte bry sig om de normerna i samhället. Men när det börjar gå så långt att folk tvingar på ens pojkar rosa klänningar för att man tycker att det ska vara så pass jämställt, då har det gått för långt.  

/Två brudar i lyxförpackning SA13B1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar